Select Page

Accessoires

by | jan 5, 2014 | toestanden

Ik had toch verteld van de nieuwe houtkachel? Dat die zo gezellig is en dat we daar zo fijn de energierekening mee omlaag helpen? We genieten er zeker van, hij straalt op dit moment de warmte tegen mijn rug, de eetkamer is het centrum van het huis geworden en hij brandt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Hij vreet hout. En daar zie je de bui vast al hangen: het hout is bijna op. Dat is zo hard gegaan, dat we al twee kuub bijbesteld hebben, meer kunnen we niet kwijt, maar daar gaan we waarschijnlijk ook de winter niet mee doorkomen in dit tempo. Hout is bovendien niet gratis, zeker niet bij dat mannetje dat ons voorheen van keurige netjes voorzag.

Op onze wandelingen met de hond zien wij regelmatig gratis hout. Hout van omgevallen of omgezaagde bomen. We weten eigenlijk niet of dat hout ooit wordt weg gehaald, het is wel gezaagd maar het ligt daar maar nat te regenen. Zou de eigenaar blij zijn als we het voor hem ‘opruimden’ of is dat gewoon diefstal? Wie is de eigenaar eigenlijk? Een dorpsgenoot, de gemeente? Hoe kom je daar achter?

Vanmorgen hebben we met een kruiwagen een paar stronken meegenomen naar huis. Eens kijken wat er zou gebeuren. Het viel best op, zo op klaarlichte dag, maar er was geen haan die er naar kraaide. Dus daar stonden we dan bij onze garage met stronken die natuurlijk veel te groot waren voor ons bescheiden kacheltje. Met onze goedkope kettingzaag en onze botte bijl. Het gezegde “goed gereedschap is het halve werk” spreekt ons zeker aan, maar altijd pas ná dat we een goedkope versie van de goedkoopste doe-het-zelf zaak aangeschaft hebben. Het ontbreekt ons derhalve aan goed gereedschap, een goede opslagplaats, een zaagbok, een kloofmachine en een houtdrager. Het ziet er naar uit dat we met de aankoop van de kachel ook een hele rits accessoires aan moeten schaffen. Grote, dure accessoires, die het hele bezuinigingsplan om zeep helpen, en ook weer allemaal ruimte nodig hebben. Ruimte die we niet meer hebben. Alle hoeken van het huis en de tuin worden al benut. Het beste is dus om te gaan verhuizen. Maar dan nemen we wel de houtkachel mee. Naar een klein huisje met een paar schuurtjes in een bos met veel omgewaaide bomen.

Follow