Select Page

B&B als Peeskamer

by | nov 8, 2018 | toestanden

Ja, lieve lezers, je maakt wat mee als B&B houderes. De B&B is niet alleen leuk voor zakenmensen en toeristen, bruidsparen en dagjesmensen. Het is ook ontdekt als een romantische plek voor stiekeme geliefden. Vreemdgangers tijdens kantooruren, de bankdirecteur met zijn vriendinnetje en het is zelfs als peeskamer ingezet door een jonge meid om haar klanten te ontvangen. Ik heb ze voorbij zien komen en dacht er het mijne van. 

Wat te denken van het volgende verzoek: “Wij willen graag om 12.00 inchecken. Is het bed met een groot matras of zijn het twee losse matrassen? Ontbijt is niet nodig.” Dit betekent: we komen een uurke of wat onze lusten botvieren en we zijn voor het avondeten weer vertrokken. Dit verzoek heb ik overigens beantwoord met: “Gezien uw aanvraag ga ik ervan uit dat het hier niet om een overnachting gaat. Ik wil u er graag op wijzen dat ik de kamer niet voor enkel overdag verhuur. Wij wonen hier met ons gezin met drie kinderen, die overdag geen rekening houden met gasten.” Ze heeft prompt geannuleerd. 

Ik snap het niet. Als je dan stiekem doet, doe dat dan in een anoniemere omgeving: een groot hotel liever. Je maakt jezelf hier behoorlijk chantabel, want ik onthou wie je bent, wat je kwam doen en misschien ken ik wel iemand uit je omgeving, je partner bijvoorbeeld. En ik heb geen beroepsgeheim.

Een keurige CEO van een bank kwam hier eens zakelijk overnachten en ik was uiteraard gevleid toen hij de volgende ochtend zei dat hij graag ook een keer met zijn vrouw wilde komen, want het was toch wel een heel leuke romantische plek. Dat vond ik aandoenlijk. Maar daar kwam ik toch een beetje van terug toen hij inderdaad een tijdje daarna weer boekte en op de stoep stond met een meisje van zeker 30 jaar jonger, dik in de make-up, minirok, palen van hakken en duidelijk niet zijn vrouw. Hij gedroeg zich ineens als een verliefde puber en zij bracht eigenlijk geen stom woord uit. Een aanfluiting vond ik het. Een afknapper ook. 

En toen kwam Marieke*. Marieke was een knappe meid, die voor twee had geboekt, maar alleen incheckte. Juist op die dag had ik mijn schoonmoeder even laten open doen omdat ik met de honden uit moest. Dus toen ik even later op de deur klopte om kennis te maken was ik verbaasd dat er niet werd open gedaan. Wel hoorde ik geritsel van de lakens en gedoe in de badkamer. Raar. Zijn er nu dan ineens wel twee mensen binnen? En heeft ze dan zelf iemand binnen gelaten? Ik bedacht dat ik later nog weleens zou proberen. Maar in de avond was er niemand.

Pas veel later kwam ze ‘thuis’ , ze was afgezet door iemand met een auto, en ze leek behoorlijk aangeschoten. Ik stelde me voor en ik vroeg of ze alleen was, in verband met het ontbijt de volgende ochtend. “Nee hoor”, zei ze “er komt zo nog iemand”. Raar. Je noemt je partner of vriend of wat dan ook toch niet “iemand”. Even later kwam er een man met een koffertje binnen. Ik keek het maar met lede ogen aan. Volgende ochtend: madam verscheen alleen aan het ontbijt. Er was flink gerookt in de kamer, maar dat ontkende ze. Ze betaalde cash en vertrok met achterlating van een enorme puinhoop. Een overstroomde douche, sigarettenpeuken en lege wijnflessen in de tuin achter het raam. Die middag kwamen mijn oude overbuurtjes me tegemoet lopen op straat. Wat ze nou toch hadden meegemaakt: er was een live pornoshow opgevoerd in onze kamer. “Het ging de hele avond door en ze deden alles met de gordijnen wagenwijd open en het licht aan.”

Oh dear Marieke, wat onfatsoenlijk is dat nou. Je begrijpt, een volgende boeking onder jouw naam zal ik moeten weigeren, dat kan tegenwoordig, onder de knop “rapporteer wangedrag van gast”, van Booking,com. 

Toch heb ik even een lucratieve gedachte gehad. Als ik mijn B&B aanmeld bij een website als “Secretrooms”  kan ik zowel overdag als ’s avonds de kamer verhuren. Dubbel inkomen! Het is namelijk niet altijd stom. Ik heb ook eens een heel leuk stel gehad dat overdag superverliefd incheckte, en eind van de middag met achterlating van een briefje en veel te veel geld weer vetrokken was. Ze moesten zogenaamd halsoverkop weg. Ik heb ze een sms gestuurd. Dat ik al wel zo’n vermoeden had dat ze niet bleven overnachten maar dat ze toch echt teveel betaald hadden. Dat ik de volgende keer wel een flesje champagne voor ze zou klaar zetten. Dat werd gelukkig hoog gewaardeerd, want ja, ze waren inderdaad elkaars liefde van hun leven, maar het lag gecompliceerd. 

Laat ik het voor mezelf maar simpel houden: geen geheim kamertje. Creatievelingen zullen er altijd blijven komen. Zo maak ik ook eens wat mee en zonder hen had ik dan dit stukje weer niet kunnen schrijven. 

*Marieke heette eigenlijk niet Marieke.