Select Page

De Minder Leuke Gast

by | apr 5, 2016 | gedachten

Dat het runnen van een B&B alleen maar rozengeur en maneschijn is, is natuurlijk een illusie. Zoals in elk werk zijn er wel zaken die niet zo leuk zijn. Dagelijks een bed verschonen en wc schoonmaken is bijvoorbeeld heus geen boeiende klus. Het doucheputje verschonen is ronduit vies. En altijd rekening houden met mensen in je huis, daar wen je aan, maar soms komt het slecht uit.

Maar alles valt of staat toch wel met de gasten. Je weet nooit wie je over de vloer krijgt en soms pakt het uit dat het mensen zijn die je niet leuk vindt. Ik kan wel een rijtje maken van gasten die ik in het verleden heb gehad waar ik niet blij mee was. En aangezien ik deze week weer een vervelende ervaring had en dat altijd smeuïger is om te lezen dan de jubelverhalen, kom ik vandaag met mijn negatieve lijstje:

  • De man die last minute aan kwam waaien. Hij was twee meter lang en vol tatoeages. Stond in het donker ’s avonds laat voor de deur. Geen ID op zak, vage verhalen. Intuitie zij me dat hier niets van klopte, maar hij was heel vriendelijk. Na twee dagen en twee keer riant ontbijt in het zonnetje op de veranda vertrok hij zonder te betalen.
  • De dame die nergens tevreden over was. Zij liet mij tot vier keer toe ontbijt maken volgens haar koolhydraatarme dieet maar raakte daar niks van aan. Ze keurde de restaurants in de buurt allemaal af, wilde mij strikken om ook haar avondeten te verzorgen en ze vroeg waarom er geen slippers en koekjes op de kamer lagen.
  • De dames die de eerste gereserveerde nacht niet kwamen opdagen. Ze waren de hele volgende dag onbereikbaar via alle beschikbare communicatiekanalen. Toen ze uiteindelijk ’s avonds laat binnen kwamen zeiden dat ze de resterende nachten liever wilden cancelen en betalen daarvoor wilden ze niet. Ik kon de kamer toch gewoon weer vrijgeven?
  • Een stel dat mij aankeek alsof ik de dienstmeid was, geen woord losliet over het hoe en waarom van hun bezoekje aan ons mooie dorp en resoluut de deur op slot draaide toen ik ze een fijne avond wenste.
  • De buitenlandse jongens die ook last minute kwamen, een valse naam en adres opgaven, cash afrekenden met dikke stapels bankbiljetten, vage vette rekeningen van juweliers lieten rondslingeren en rookten in de kamer.
  • Vreemdgangers, die apart van elkaar, op een werkdag en vroeg in de middag al inchecken, doen alsof ze braaf blijven slapen en zelfs een tijdstip voor ontbijt met me afspreken, en dan toch al na een paar uur vertrekken met een smoes.
  • Een vrouw en zoon die bij binnenkomst ruzie kregen omdat de zoon weigerde met zijn moeder in een bed te slapen. Ik had toen nog geen mogelijkheid om er twee aparte bedden van te maken, dus ik stelde voor om er een matras bij te leggen. Toen dat alles klaar was, werd de zoon opnieuw boos en zijn ze alsnog in de auto gestapt, op zoek naar een hotel met twee kamers.
  • En dan de laatste: de dame die lak had aan basisafspraken als op tijd komen en niet roken op de kamer, die alleen kwam en haar eigen gasten binnen liet, niet reageerde als ik aanklopte, een lege fles wijn uit het raam gooide en niet aan het ontbijt verscheen. Het roken ontkende ze stellig, maar de aansteker en de as lagen na het uit checken nog in het raamkozijn.

Dit is de score van tien jaar B&B draaien, dus het valt enorm mee. Misschien ben ik er een paar vergeten, misschien waren ze soms bij aankomst niet leuk, maar de volgende ochtend prima. De meeste gasten zijn hartstikke aardig en gezellig, maar van die laatste moet ik nog even bijtrekken. Hoe lastig het is om grenzen aan te geven aan betalende gasten, hoe onbeschoft of respectloos ze ook zijn, als het niet in je aard ligt om confrontaties aan te gaan kun je hier behoorlijk onder lijden. Even maar gelukkig. De volgende gasten zijn altijd weer ideaal en de reden waarom ik dit doe.

Follow