Select Page

De Vecht

by | okt 12, 2016 | feiten

Locatie, locatie, locatie, daar gaat het vooral om als je een B&B begint. Maar dat was voor ons niet de eerste reden om hier te gaan wonen. We wilden vooral dicht bij Utrecht blijven en toch de stad uit. Dat we hier op een B&B toplocatie zitten, bleek pas later.

Oud-Zuilen alleen al is een bezoek waard: het Slot Zuylen, de landerijen eromheen, de mooie huizen, het bruggetje over de Vecht. Er is geen winkel, geen markt, geen vertier, maar het is puur en Oud Hollandsch zoals je dat nog op koektrommels getekend ziet. Op mooie dagen komen er veel toeristen langs gefietst. De laatste jaren parkeert hier zelfs weleens een heuse touringcar voor een dagtripje.

Dat ons huis ook nog pal aan de Vecht ligt geeft veel meerwaarde. Vanaf bijna alle kamers kijken we uit over het water. In het vaarseizoen gaat de brug naast ons huis elk kwartier open voor de grotere boten. Sloepen, die je hier vooral ziet, kunnen gewoon onder de brug door varen. Als wij met ons bootje stroomafwaarts varen, dan kunnen we uren genieten in de Vechtstreek. Er zijn in de Gouden Eeuw van Maarssen tot Vreeland enorme huizen gebouwd door rijke Amsterdammers, compleet met theehuizen langs de oever voor het betere flaneerwerk. Voor serieuze watersport kunnen we een doorsteek maken naar de Loosdrechtse Plassen via de Mijndense Sluis. En als we meer dagen de tijd hebben kunnen we helemaal naar Amsterdam via de Vinkeveense Plassen.

Gaan wij stroomopwaarts dan komen we al gauw bij de Weerdsluis en kunnen we een mooie ronde varen door de oude binnenstad van Utrecht: via de Oudegracht, langs de terrassen aan de werfkelders en over de singel weer terug. Het zijn twee totaal verschillende tochten waarbij we de keuze meestal laten afhangen van het weer: is het echt warm en zonnig dan gaan we de Vecht op. Bij iets minder weer doen we de stad. Daar is meer gelegenheid om te schuilen en er is meer beschutting tegen de wind. Maar we zijn ook weleens met de boot de stad in gegaan voor boodschappen, en natuurlijk voor de Grand Départ van de Tour de France vorig jaar.

Nu is het vaarseizoen bijna voorbij en dan is de rust wedergekeerd langs de Vecht. Toeristen komen nu niet veel meer, maar wel zakelijke gasten. Juist omdat het hier zoveel rustiger is dan in de stad en je hier nog redelijk en gratis je auto kwijt kunt. Kortom: Oud-Zuilen aan de Vecht is een toplocatie.
Meer info over de Vechtstreek: Zicht op de Vechtstreek

Follow