Select Page

Eieren zoeken

by | mei 24, 2014 | toestanden

Limburg heeft zijn vlaai, Brabant de Boscher bol, Friesland suikerbrood, maar wat heeft Utrecht nou eigenlijk voor ‘wereldberoemd’ streekproduct? Het Domtorentje! Volgens internet. Dat is een soort negerzoen met een afbeelding van de Dom er op.

Ik woon nu al vanaf mijn 25ste in Utrecht maar ik heb er, eerlijk waar, nog nooit één gezien, laat staan geproefd. Dus toen ik iets leuks zocht voor de B&B toerist was zo’n grote slagroom bonbon niet het eerste dat in mij op kwam. Pruimenbomen hebben we wel, met van die heerlijke gele pruimpjes, en een enorme oogst. De eerste jaren dat we hier woonden deden we daar niets mee. Ze lagen gewoon te rotten op de stoep en onbekende mensen stonden  regelmatig  ongevraagd uit onze boompjes te plukken. Inmiddels snap ik dat wel, want ze zijn super lekker en in de winkel al gauw drie euro voor een klein bakje. Jam is zo gemaakt, dus dat was mijn specialiteit bij het ontbijt. De rest van de oogst verkopen de kinderen. Op een drukke zomerdag hier op de stoep zijn ze zo weg, plukken, wegen, verkopen, een pond voor een euro.

En toen wilde onze tweede zoon kippen. We hadden ergens gekampeerd waar een kinderboerderij was met ‘knuffelkippen’. Grote beesten waren dat met van die sokken om hun poten en helemaal mak, je kon ze zo optillen. Ik zag daar wel wat in, ik had vroeger een vriendin met een grote kippenren in de tuin. Eieren rapen, graan voeren, leuk!  Er was alleen een agressieve haan bij, dus die wilde ik dan niet. We hebben eens met een tent in Toscane gestaan en daar begon om vier uur ’s morgens een haan te kraaien, die na verloop van tijd steeds antwoord kreeg van de haan op de volgende heuvel. Toen vond ik dat enorm romantisch, maar op een doordeweekse dag in je eigen bed is dat misschien niet zo verkwikkend. Een haan in een dichtbevolkt dorp is sowieso geen goed idee als je het gezellig wilt houden met de buren.

In elk geval, wij vonden op marktplaats mensen die van hun kippenhok af wilden mét drie bewoonsters. Zogenaamde Wyandotte krielen. We kregen er ook een kippen encyclopedie bij, en die bleek onmisbaar, want een kip lijkt wel een heel eenvoudig dier, maar dat is het zeker niet! Wist je bijvoorbeeld dat krielkippen heus niet per sé hele kleine eieren leggen? Dat de grootte van de kip niks zegt over de grootte van het ei? En wat is eigenlijk een hen en een haan en waarom heet het dan ook nog kip? Veel mensen weten zelfs niet hoe dat werkt met die eieren. Denken dat een kip alleen eieren legt als er een haan bij is. Nee, beste mensen, wat wij eten zijn de onbevruchte eieren en die legt een kip in principe elke dag. Zodra een haan ze bevrucht heeft komen er dus kuikens uit. Jaja, ik moest het ook even nalezen, maar zo zit het. Het waarom van die dagelijkse productie is mij vooralsnog niet helemaal duidelijk dus ik hou het er maar op dat een kip eieren legt voor onze consumptie.

En dan is er nog een hele gebruiksaanwijzing en een hoofdstuk met probleem oplossingen. Er is er eentje al vrij lang broeds. Die gaat op de eieren zitten en komt er niet meer van af. Het is kansloos en hardnekkig, de kip eet en drinkt bijna niet meer. Er zijn verschillende maatregelen in zwang om het broeden te stoppen, maar tot nu toe helpt niets echt. Irritant is het wel, want zelfs het kalkstenen fop-ei dat ik daar heb neergelegd wakkert de hormonen al aan. Dat fop-ei was nodig omdat ik eens dagenlang geen eieren kreeg. Een kip kan door stress ‘van de leg’ zijn, maar allemaal tegelijk is raar. Toen op een dag de hond met een ei in zijn bek uit de heg kwam ontdekten we dat daar een hele berg verstopt lag. Ze wisten dus even niet meer waar ze ze laten moesten dat los je op door een ei neer te leggen op de plek waar je ze hebben wilt. Een fop-ei in het leghok dus. Maar zodra mijn broedse vriendin daar de hele dag bovenop blijft zitten weten die andere twee wederom niet waar ze hun ‘ei kwijt moeten’. (Spreekwoorden en gezegden te over hoor, die met kippen te maken hebben!)

Onze tuin vinden de dames inmiddels te klein en ze zijn op verkenning gegaan bij de overbuurman. Ze steken de hele dag de dorpsstraat over, heen en weer. Een prima verkeersdrempel trouwens, iedereen gaat vol op de rem voor onze kippen. Er wordt al jaren gebrainstormd hoe we het verkeer in de straat kunnen afremmen, maar deze maatregel had ik niet bedacht. Bij overbuurman hadden ze ook een legplek gevonden. In een plantenbak, in de zon, vond hij na zijn vakantie een enorme berg eieren. En deze week is het weer raak. Eén broedse kip en nergens een ei te vinden. Het is hier eigenlijk doorlopend Pasen. Het is alleen een beetje jammer dat onze kinderen niet meer zo klein zijn dat ze dat spannend vinden, eieren zoeken. Dus als je me hier aantreft, half gehurkt in de heg, dan weet je hoe laat het is. Alles voor de gasten hè, kakelverse scrambled eggs, het is geen provinciale specialiteit, maar lékker!

 

Follow