Select Page

Gameverslaafd

by | jan 29, 2014 | plannen

Gisteren heb ik het licht gezien. Ik zette een nieuw boek op mijn e-reader en ontdekte dat ik daar nog zeker vier boeken op heb staan die ik nog niet heb ingekeken en een stel waar ik halverwege mee opgehouden ben. Dat komt omdat ik zelden nog lekker in een verhaal zit. En dat komt omdat ik al maanden, misschien zelfs al meer dan een jaar, verslaafd ben aan Wordfeud en Ruzzle.

Ik weet het, Wordfeud is allang niet meer populair, iedereen was er al lang mee gestopt, maar er bleef een kleine kern hardcore fans over en een daarvan ben ik. Vier medespelers had ik nog, die ik persoonlijk ken overigens, en op Ruzzle nog twee. Na elk spelletje, verloren of gewonnen, het deerde me eigenlijk helemaal niet hoe het afliep, ik drukte toch sowieso zo snel mogelijk op rematch. Elk verloren momentje legde ik een woord, maar met Ruzzle ben je maar liefst twee minuten in opperste concentratie en wee degene die je dan onderbreekt. Zeker in ronde 3 is het van levensbelang dat je ongestoord je letters aan elkaar kunt breien. Dus als de husband dan net na een week afwezigheid binnen kwam, moest ie toch echt even wachten, al was het een wereldreis waar ie van terugkeerde trouwens. Kwamen de kinderen van school met mooie cijfers danwel dikke onvoldoendes, ik hoorde het niet eens, mama zat even te Ruzzelen. En dan heb ik het niet eens over telefoons die niet meer beantwoord werden of postbezorgers die drie keer moesten aanbellen voor ik reageerde.

Maar het ergste is dus dat mijn hoogtepunt altijd in bed was. Mijn game moment, bedoel ik. Als alles gedaan was, iedereen te ruste lag en niets mij meer kon storen kon ik een tijd lang heerlijk in alle rust mijn spelletjes doen. Met een boeken verslindende man naast je is dat een prima tijdverdrijf. Van enige andere activiteit was dus geen enkele sprake meer, zo voor het slapen gaan. En van een goed boek lezen dus ook niet.

Ik dacht van mezelf dat ik niet verslavingsgevoelig was. Drank kan ik best een paar dagen laten staan, pakjes sigaretten liggen al jaren te verdrogen en ik kan heus wel een casino uit lopen als ik winst heb, denk ik. Maar die games zitten me eigenlijk al jaren te mindfucken. Toen de jongens nog heel klein waren, had ik Charlie ontdekt. Charlie was een eendje dat je door allerlei werelden vol obstakels moest loodsen. Behendigheid en snelheid met de pijltjestoetsen en de shiftknop,

Dat was de uitdaging. Het gebeurde heel regelmatig dat het eten in de keuken zwart stond te blakeren terwijl ik een verdieping hoger op mijn computer met Charlie naar de uitgang aan het zoeken was. Angry Birds waren ook een dikke hit met als grote voordeel dat ik ze overal mee naar toe kon nemen op mijn Iphone, dus ik kon voortaan naast het gasfornuis spelen. Daarna had je nog zo’n vogeltje dat met een rotgang over allerlei heuvels vloog, Tiny Wings, maar die frustreerde me mateloos in level 7.

Wordfeud was een goed alternatief voor al die infantiele troep, immers, het is Scrabble dus je moet echt wel nadenken. Maar als je op een gegeven moment lekker scoort met woorden als EH, met de H op 3 keer letterwaarde horizontaal én verticaal, of steeds weer QAT op drie keer woordwaarde, het enige Q woord waar geen U bij nodig is geloof ik, dan is van heel diep nadenken eigenlijk ook geen sprake meer.

Gisteren, ineens, vond ik de oplossing om mijn relatie en mijn intellect weer wat leven in te blazen. Weg ermee. Ik stuurde een resolute chat naar mijn medespelers en drukte toen op resign en delete. Terwijl ik dit schrijf krijg ik een bericht van mijn trouwste Ruzzle en Wordfeud vriendin: “Kom op Lies, gewoon ’s ochtends en ’s avonds een Ruzzeltje en dan stoppen, ik help je wel.” Yeah, right. Ik ben afvallig, ik weet het en het spijt me enorm, maar ik ga weer eens wat Iphone-loze uurtjes inlassen.

Follow