Select Page

Ik fiets niet

by | mei 17, 2016 | gedachten

Als je hier op een mooie weekend dag op de veranda gaat zitten heb je aardig wat te zien. Er komen toeristen naar Oud-Zuilen voor het Slot, mensen uit Utrecht komen langs de Vecht wandelen, er wordt gegeten en gedronken op het terras van Belle, maar er wordt vooral gefietst. Wielrenners, tourfietsers, kinderen met hun ouders, elektrische fietsen, tandems, alles komt hier voorbij. En omdat we hier op een mini kruispuntje wonen gaat het soms maar net goed met al dat verkeer, temeer omdat dit blijkbaar een punt is waarop de meeste fietsers even niet meer weten welke kant ze op moeten.

We wonen bij diverse fietsknooppunten, maar ik moet je eerlijk vertellen; ik heb een hekel aan fietsen. Al van jongs af aan. Laat me lopen, zet me op een paard, een step, een scooter of skelter, alles beter dan een fiets. Ik heb diverse fietsen versleten of ingeruild, maar ik vond ze allemaal te traag, te zwaar of oncomfortabel. Dat ligt waarschijnlijk aan mezelf, ik heb gewoon geen ontwikkelde fietsbenen, maar ik pak honderd keer liever de auto dan de fiets. Als ik wel de fiets pak is er trouwens altijd wat mee mis. Mijn broekspijp raakt verstrikt in een trapper, het stuur blijkt los te zitten, de band is half zacht of het licht kapot. Daarbij heb ik altijd tegenwind: als ik naar de stad fiets, maar ook als ik uren later weer terug fiets. Ik ben een uitstekende kandidaat voor een elektrische fiets: die gaat tenminste hard zonder al teveel inspanning, maar ik weet nu al; als er een paar druppels regen aan dreigen te komen dan pak ik toch weer de auto. Ik heb dus diepe bewondering voor al die mensen die dagelijks op de fiets naar hun werk gaan, voor scholieren die kilometers door weer en wind moeten (mijn eigen kinderen!), en voor de die-hards die vrijwillig hele tochten uitrijden en daar nog van genieten ook.

Mede door die laatste groep dacht ik dat het wel lucratief zou zijn om een paar huurfietsen aan te schaffen. Al stond onze garage bomvol, een setje kon er nog wel bij vond ik. Zo hadden we bovendien nog een stel reservefietsen. Er gaat bij de jongens namelijk om de haverklap iets kapot op weg naar school: laatst nog een afgebroken stuur, je verzint het niet. Bij het nieuw bestelde stuur zaten geen handvatten. Zoon maalde er niet om maar ik bleef aandringen dat er handvatten omheen moesten en kocht er een stel. Het eerstvolgende ritje schoten die dingen los en belandde hij met fiets en al in een sloot. Met uiteraard de splinternieuwe dure witte gympen aan zijn voeten. Als ik hem was had ik al lang een busabonnement gekocht.

In elk geval, wat bleek: bijna alle gasten die hier komen om een fietstocht te maken nemen hun eigen fiets mee. Dus die van mij stonden voornamelijk in de weg daar in de garage en ik heb ze uiteindelijk maar weer verkocht. Dus beste gasten, blijf vooral komen met eigen fiets, we hebben weer plek in de garage. En voor alle anderen: de Vecht is vooral heel mooi vanaf een bootje!

Follow