Select Page

Ontbijtmuziek

by | jan 27, 2014 | feiten

Afgelopen zondag. We zaten te ontbijten in de eetkamer toen ineens de muziek veel harder ging. We hebben een Sonos systeem en luisteren dus muziek via internet. Dat geeft nog wel eens storingen maar dat het volume ineens omhoog schiet hadden we nog niet meegemaakt. Ik had een playlist van Spotify opstaan met een mix van nummers van Stacey Kent en Emilie-Claire Barlow. Lekkere muziek om bij te ontbijten vind ik, beetje jazzy, heldere, niet schreeuwerige vrouwenstemmen en afwisselend Frans- en Engelstalig. Ik heb ze zelf ontdekt op Spotify en ben al lange tijd in mijn nopjes met deze lijst. Na wat omzwervingen langs klassieke toppers, Keltisch tonen en allerlei nummers waarin het woord “morning” voorkwam schotel ik mijn gasten al een tijdje deze zangeressen voor. Maar mijn gasten zeggen er nooit iets over. Zou dat betekenen dat ze het niet kunnen waarderen? Dat kan, het is onmogelijk om voorkeuren in te schatten. Bij oudere mensen zet ik geen lounge muziek op en bij een jong stel geen pianoconcert, maar waarom eigenlijk niet? Of valt het ze simpelweg niet op, dat achtergrondmuziekje? Dat kan ik me nauwelijks voorstellen.

Ik vind muziek onontbeerlijk. Een restaurant, een lange autorit, een verjaardag, een supermarkt, het huis als iedereen naar school en werk vertrokken is: TE saai zonder muziek. Het lijkt soms wel of de temperatuur een paar graden stijgt als ik muziek op zet. Mijn eigen zondagochtend voorkeur heeft tegenwoordig de Britse zender Classic FM. Klassieke muziek waarbij je niet meteen door een heel symfonie orkest van je stoel wordt geblazen, vaak de mooiste filmmuziek, en daar tussendoor het Britse nieuws, de weersverwachting en de verkeerssituatie op de Britse snelwegen. Niet dat me dat ook maar iets interesseert, maar van dat Britse taaltje kan ik nu eenmaal geen genoeg krijgen.

Wat gebeurde er nu afgelopen zondag? Mijn Belgische gasten zaten beneden te ontbijten en daar staat een geluidsbox die nog verbonden was met een zelfde box in onze eetkamer (vraag me niet naar de technische details achter deze zin). We zaten dus allemaal naar dezelfde afspeellijst te luisteren en blijkbaar viel die in goede aarde daar beneden want ze hadden eigenhandig op de + knop gedrukt. Ik had te maken met kenners. Ze wisten dat beide zangeressen Canadees zijn. Dat ze in Frankrijk niet te vinden zijn terwijl ze toch veel Franstalige nummers uitbrengen. Dat ze in België daarentegen vrij populair zijn. En dat er een zangeres ontbreekt in mijn lijstje: Melody Gardot. Van hetzelfde kaliber, een nog zwoelere stem en bovendien een vrouw die nogal een beproeving doorstaan heeft. Als studente aan de modevakschool werd ze op haar 19e van haar fiets gereden en voor dood achtergelaten op straat. Tijdens haar ziekenhuisopname en revalidatie is ze liedjes gaan schrijven en dat is ze blijven doen. Ze is nooit helemaal hersteld van het ongeluk, maar haar stem is goddelijk en ze past inderdaad in het rijtje Kent en Barlow. En daar staat ze dus nu. Met dank aan mijn Belgische gasten en het gemak van Spotify.

Maar er komt een dag dat we toe zijn aan verandering, niet alleen mijn gezin en ik, maar ook mijn terugkerende gasten. Dus ik zou graag willen weten: Welke muziek hoor jij graag tijdens het ontbijt?

Follow