Select Page

Leven met pubers

by | mrt 1, 2016 | toestanden

Een jaar geleden schreef ik nog een stukje over het leven met een pup. Dat had ik nu weer kunnen doen, want naast “ouwe Dibbes” (2 jaar) hebben we er nog een Friese Stabij bij genaamd Diesel (7 maanden). Maar als ik daar over ga uitweiden, val ik in herhaling en ik wilde het eigenlijk hebben over pubers.

Die wonen hier namelijk ook. Drie. Van de mannelijke soort. 15, 16 en bijna 18 zijn ze nu. Zo overzichtelijk als het dagelijks ritme hier ooit was, zo’n ongrijpbare chaos is het nu. Het begint al met het ontbijt waar we nooit meer tegelijk aan zitten. De een heeft het eerste uur vrij, de ander twee uur uitval en nummer drie gaat liever eerst naar de sportschool. In het weekend is de oudste zo laat thuisgekomen dat we hem beter kunnen laten slapen, was de jongste zo afgepeigerd dat we die ook maar laten liggen en is nummer twee helemaal niet thuisgekomen, die heeft ’s nachts ge-appt dat hij bij een vriend bleef slapen. De rest van de dag zien we elkaar niet of nauwelijks. Pubers komen uit school, en verdwijnen in hun kamer, bij voorkeur onder een koptelefoon. Soms doe ik nog een poging: Thee? Mwah, neu, hoeft niet. Vaak heb ik ze niet zien binnenkomen en blijken ze al uren in hun kamer te zijn terwijl ik me zorgen maak waar ze toch blijven.

Als ze tegen de avond honger krijgen komen ze af en toe kijken of het eten al klaar is. De fout die ik telkens maak is om, zodra ik er eentje in het vizier heb, hem meteen een klus te laten doen : de vuilniszak naar de kliko brengen, de tafel dekken, de honden eten geven, de houtkachel aan maken etc. Ze haten het dus ik vrees de dag dat zelfs honger ze niet meer naar de keuken drijft. Bij het avondeten hopen we nog eens tot een gesprek te komen maar dat is niet eenvoudig. Zolang er niets op de borden ligt zitten ze soms al wel aan tafel maar dan zijn ze youtube filmpjes aan het kijken, tientallen groepsgesprekken aan het bijhouden, updates aan het checken of zitten ze midden in een game. En negen van de tien keer is er iemand afwezig om reden: a. de sportschool die eind middag ineens lonkte b. een stageproject dat uitloopt of c. een onregelmatig baantje. Het eten is in no time naar binnen gewerkt zodat ze zo snel mogelijk weer van tafel kunnen.

We hadden hier een schema om de honden uit te laten. Twee keer per week per puber. Alleen om 17.00. Kort rondje. Ik kan het wel weggooien want er komt niks meer van terecht. Van wisselen hebben ze nog nooit gehoord, dus de beurt wordt simpelweg overgeslagen en vergeten. Die dure telefoons hebben heel functionele alarm instellingen en een perfecte agenda met reminders en geluidjes. Maar die gebruiken ze niet. Afspraken met ortho’s, trainingen, toetsen, rijlessen; het wordt nergens opgeslagen. Bellen doen ze er trouwens ook nooit mee. En dan zijn er nog zaken die keer op keer herhaald moeten worden: breng je was naar de wasmand, gooi de lege wc rol in de prullenbak, laat je schoenen niet in de woonkamer staan ’s nachts (dan eet de hond ze op), haal je tas uit de gang, zet geen lege melkpakken terug, etcetera. En dan de vrachten aan boodschappen die er doorheen gaan. Dagelijks moet ik naar de supermarkt, want er is altijd iets op waar “dringend behoefte” aan is; deo, wc papier, pindakaas…

Maar ik geloof dat ik nog niet mag mopperen. Ze doen het okee op school en op de studie, ze zijn gezond, ze hebben geen neiging tot coma-zuipen, spuiten of snuiven, ze twitteren niet, ze maken geen selfies, en in the end zijn ze gewoon hartstikke lief en leuk. Vandaag was de jongste ziek. Dan is het weer even zoals het was. Eentje die op de bank ligt in plaats van hangt, geen scherm voor zijn neus heeft, geen plannen in de war stuurt en zich lekker laat verwennen.

Follow