Select Page

Uitdaging of afwijzen?

by | dec 3, 2014 | twijfels

Als B&B houder ben je vaak maar een eenzame ziel. Ik heb geen collega’s, geen medewerkers, geen baas, ik beslis alles in mijn eentje. Natuurlijk is dat precies wat ik nu zo leuk vind aan dit bestaan, maar soms wil ik ook wel eens een potje klagen of raad vragen aan soortgenoten. Internetforums van B&B eigenaren zoek ik dan op. En dan blijkt dat we allemaal ongeveer dezelfde rare dingen meemaken.

Zo las ik dat er bij een B&B een kamer werd gehuurd voor een week door een alleenstaande vrouw. De dame verliet nooit de kamer, sterker, ze kreeg steeds bezoek. Van mannelijke gasten, in dure auto’s, de één na de ander. Je denkt en voelt van alles, maar wat doe je dan als eigenaar? Op zulke zaken ben je niet voorbereid, je verwacht niet dat iemand de brutaliteit heeft om jouw kamer als pees kamer te gebruiken. Je kunt het bovendien waarschijnlijk niet eens bewijzen.

Bij mij was het niet zo overduidelijk, maar ik heb weleens een aanvraag gehad van een man die zijn vriendin van Schiphol zou halen, dan even wilde ‘uitrusten’ bij ons, overdag tussen 12.00 en 16.00, en daarna zouden ze doorrijden naar het oosten van het land. Ik vroeg me af hoe vermoeiend het nou écht was om even door te rijden, maar bedacht me later dat het verhaal waarschijnlijk niet helemaal waar was. Ik heb het in elk geval afgewezen omdat ik het vooral vaag en lastig vond.

Een andere keer ging het slinkser, ik kreeg een boeking binnen met de uitdrukkelijke vraag of het bed uit twee of één matras bestond. De dag ervoor vertelde de boekster me dat ze om 12 uur al wilden inchecken. En pas de dag zelf mailde ze ’s morgens dat ze geen ontbijt hoefden. Toen heb ik vriendelijk maar resoluut terug gemaild dat ze dan waarschijnlijk niet voor een overnachting kwamen en dat dat niet de bedoeling was van mijn B&B. Ik vond het best truttig van mezelf, en ik zag eerlijk gezegd ook een hele nieuwe markt ineens: ik kon de B&B zomaar als romantische plaats voor overdag aanbieden voor geheime verliefden! En ’s avonds gewoon voor de doorsnee gast! Dubbel verdienen! Maar nee, het stuitte me erg tegen de borst. Ik hou helemaal niet van stiekem gedoe en ik zie het al voor me dat er verhitte toestanden in mijn kamertje plaatsvinden terwijl ik daar boven sta te strijken, bij wijze van spreken. Terwijl dat natuurlijk ’s nachts evengoed gebeurt, sja, maar dan ligt het er meestal niet zo dik bovenop en ik strijk nooit ’s nachts.

Een aanvraag voor alleen een douche heb ik laatst wel toegestaan, omdat ik het me zo goed kon voorstellen. Twee collega’s kwamen ’s morgens aan op Schiphol van een lange vlucht en ze wilden zich heel graag opfrissen voordat ze doorgingen naar hun zakelijke afspraak hier in de buurt. Het was het kortste bezoek ooit. Binnen een uur waren ze weer weg, ontbijt sloegen ze af en ik weet zeker dat er alleen gedoucht is. Je voelt je ranzig en verkreukeld na een nachtvlucht, ik snap het wel. Het was een klein risico, want die dag had ik ook een gewone boeking, maar het pakte goed uit.

Er zijn gasten geweest die mijn grenzen probeerden op te rekken. Een vrouw die eigenlijk ook graag wilde dat ik het diner voor haar klaarmaakte omdat ze de restaurants in de buurt niet goed genoeg vond. Die dame was sowieso een enorme uitdaging want ze bleef een hele week en leek met niets tevreden. Ze liet me bijvoorbeeld elke ochtend een koolhydraatvrij ontbijt maken maar raakte het nooit aan. Sommige gasten kon ik afwijzen voordat ze arriveerden: Een Russisch stel dat niet samen bleek te komen maar met hun dochter van 11, maar die zou wel tussen hen in slapen; Een gezin dat vroeg of ik er niet twee matrassen bij kon leggen; Een man die pas om 1 uur ’s nachts wilde inchecken.  Maar staan ze eenmaal voor je deur, dan kun je niet zoveel meer. De enige gast die me heeft opgelicht belde ’s avonds vrij laat op, klonk gehaast en in nood en deed me geloven dat hij al vaker in de buurt had overnacht. Zijn gebruikelijke adres had geen plek en of hij bij mij terecht kon. Het zou voor vijf nachten zijn. Ik had toen nog niet zo veel aanloop en accepteerde. Maar toen hij eenmaal hier was aangekomen, in het donker, enorm groot en sterk, zonder identiteitsbewijs, toen vertrouwde ik de boel voor geen meter meer. Uitgerekend die avond was ik alleen thuis met de kinderen en ik heb geen oog dicht gedaan. De meneer heeft desondanks een riant ontbijt gekregen en is toen met de noorderzon vertrokken. Mijn gevoel klopte dus wel, maar kon ik dat hardmaken aan de deur?

Liever eerder ingrijpen dus. Bij de twee jonge bezoekers van een tijdje terug had ik daar geen kans toe. De heren boekten eind van de middag en stonden een kwartier daarna al aan de deur. Aller-charmantst waren ze maar ze ontweken elke poging van mij om er achter te komen wat ze in dit dorp kwamen doen. Stapels cash geld hadden ze op zak, hun namen waren op google niet te vinden en ze hadden een vreemd adres opgegeven. Toen sliep ik ook niet zo lekker. Ik heb de dag erna booking gemeld dat ik geen last-minute gasten meer wil. Telefonisch mag iedereen nog een poging wagen maar dit overviel me te zeer.

Op die internetforums kom ik de vraag vaak tegen; wat accepteer je en wat niet. En hoe breng je het als je iets niet accepteert? Is het een uitdaging of moet ik deze gasten afwijzen? Altijd leuk om te lezen hoe anderen iets oplossen. Ben je toch even niet meer die eenzame ploeteraar.

 

Follow